Οι εργάτριες μέλισσες (οι οποίες αποτελούν το 98% τουλάχιστον του πληθυσμού των κυψελών) είναι εκείνες που παράγουν το μέλι μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία. Απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός εργατριών μελισσών, και καμία μέλισσα δεν μπορεί μόνη της να παράγει μέλι χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Με λίγα λόγια, κάποιες μέλισσες πετάνε έξω από την κυψέλη, αναζητώντας νέκταρ. Στη συνέχεια, ρουφάνε το νέκταρ από τα λουλούδια και το αποθηκεύουν στο δεύτερο ειδικό στομάχι που έχουν (σχεδιασμένο ειδικά για την αποθήκευση του μελιού) ενώ πετούν πίσω στην κυψέλη. Μόλις φτάσουν στην κυψέλη, παραδίδουν το νέκταρ σε μια άλλη ομάδα μελισσών για να το “μασήσουν” . Οι μέλισσες που ”μασάνε” συλλέγουν το νέκταρ και το μασούν για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της μάσησης, ένζυμα μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία που περιέχει μέλι μαζί με αρκετό νερό. Μετά από το μάσημα, οι εργάτριες διαχέουν την ουσία σε κηρήθρες, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί, και να κάνει έτσι το μέλι πιο πυκνό και παχύρευστο. Η εξάτμιση του νερού επιταχύνεται καθώς άλλες μέλισσες κάνουν αέρα με τα φτερά τους. Μόλις η παραγωγή του μελιού τελειώσει, μια άλλη ομάδα μελισσών είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει τις κυψελίδες με κερί, έτσι ώστε το προϊόν να προστατεύεται. Οι μέλισσες παράγουν και αποθηκεύουν τα προϊόντα τους (μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη κλπ.) για δική τους χρήση. Μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας μέλι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε άλλες περιόδους όταν η γύρη δεν είναι διαθέσιμη. Οι μελισσοκόμοι στην πραγματικότητα “κλέβουν” ένα μέρος αυτού του αποθέματος έκτακτης ανάγκης, όταν συγκομίζουν το μέλι. Αλλά εάν η συγκομιδή γίνεται σε λογικά πλαίσια, οι μέλισσες θα αντισταθμίσουν την «κλοπή» και θα υποκαταστήσουν την ποσότητα μελιού που χάνουν από τον άνθρωπο, συνεχίζοντας τον κύκλο ζωής τους χωρίς περαιτέρω προβλήματα.
Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών. Με τον βασιλικό πολτό τρέφονται οι προνύμφες μελισσών, οι οποίες ως τέλεια έντομα θα γίνουν βασίλισσες. Οι προνύμφες αυτές αρχικά δεν διαφέρουν από αυτές που γίνονται και οι εργάτριες, αλλά υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού μεγαλώνουν σε βασίλισσες.
Ο βασιλικός πολτός είναι πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι έχει κάποια ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο.
Η πρόπολη είναι μία κολλώδης ουσία, η οποία παράγεται μέσω μίας διαδικασίας από τις μέλισσες. Για το λόγο αυτό ονομάζεται εναλλακτικά bee-glue. Η συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών από τις μέλισσες σε συνδυασμό με το κερί, τη γύρη, και διάφορα ένζυμα δίνουν αυτό το φυσικό θησαυρό. Πρόκειται για μία ουσία, η οποία χρησιμοποιείται με διπλό τρόπο από τις μέλισσες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τη μία για να στεγανοποιήσει την κυψέλη αλλά και για να αποστειρώσει το εσωτερικό της.
Η χημική σύσταση της πρόπολης είναι αυτή που την κάνει τόσο ξεχωριστή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Φαίνεται πως η πρόπολη αποτελείται από περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Η ρητίνη, το κερί, τα αιθέρια έλαια, η γύρη, είναι μερικά μόνο από τα συστατικά της. Οι αρωματικές ουσίες, τα ζάχαρα, τα βάλσαμα, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία κ.α. συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό προϊόν.
Χρειάζεται 60.000 μέλισσες να ταξιδεύουν μέχρι και 90.000 χιλιόμετρα για να επισκεφτούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια λουλούδια, ώστε να συγκεντρώσουν αρκετό νέκταρ για να φτιάξουν μόλις μισό κιλό μέλι!
Μόλις οι μέλισσες συλλέξουν το νέκταρ, το αποθηκεύουν στο επιπλέον στομάχι που διαθέτουν, όπου αναμιγνύεται με ένζυμα. Στη συνέχεια περνάει στο στόμα μίας άλλης μέλισσας. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου το νέκταρ χωνεύεται μερικώς και κατόπιν εναποτίθεται σε μία κηρήθρα.
Oι μέλισσες ανεμίζουν το υγρό νέκταρ με τα φτερά τους βοηθώντας το νερό να εξατμιστεί και να δημιουργήσει την παχύρευστη ουσία που γνωρίζουμε ως «μέλι». Η κηρήθρα στη συνέχεια σφραγίζεται με μία υγρή έκκριση από την κοιλιά της μέλισσας. Έτσι σκληραίνει και γίνεται το γνωστό σε όλους μας κερί μέλισσας.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9EEE_TvDJvbU3lMxGhnPjOBYuRWSSfBKFMHqqlSeOytsI32AJdxT7x46yTq8s7XtZlbtJuP5Ng2JrhPunESAp3KeGFB6-NV0cO1ywm39_C-fijOyjNAntvSdUrV8DSPlnMkhGHioO-Es/s640/%25CE%259A%25CE%25A5%25CE%25A8%25CE%2595%25CE%259B%25CE%2597.jpg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου